Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

 • Bruk munnbind når du er på klinikken
 • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
 • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
 • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
 • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
 • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
 • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Radiofrekvensbehandling for å fjerne åreknuter

1. august, 2020

Åreknuter har blitt behandlet i mange år ved bruk av den tradisjonelle metoden ‘stripping’, men i dag brukes langt mer skånsomme metoder som er like effektive, men som har minimal rekonvalesens og som bare utføres under lokalbedøvelse. De moderne og effektive behandlingsmetodene er laser, flebektomi og radiofrekvensbehandling. 

Når åreknuter blir en plage i hverdagen

Symptomene på åreknuter kan være mange og varierte, og symptomene er ofte individuelle. De vanligste symptomene på åreknuter er:

 • Følelse av tyngde og tretthet i beina
 • Kramper
 • Uro og ubehag

Mennesker som har åreknuter opplever dem forskjellig. Noen plages veldig, mens andre nesten ikke legger merke til åreknutene.

Åreknuter kan være en veldig stor plage i hverdagen og forårsake fysiske smerter, men åreknuter kan også være en veldig stor kosmetisk plage.

Åreknuter vises veldig ofte på beina, der de kan være store og fremtredende, bule ut og være lilla og blå. Åreknuter vil utvikle seg over tid, og åreknuter vil derfor også spre seg nedover beinet eller opp langs låret.

Radiofrekvensbehandling for å fjerne åreknuter

Hvis du har åreknuter, kan det også føre til sprengte blodkar, som er små blodkar som ser ut som et nettverk av små, rødlige tråder. I motsetning til åreknuter forårsaker sprengte blodkar ikke fysiske smerter, og sprengte blodkar er mindre og buler ikke ut på huden.

Når oppstår åreknuter?

Åreknuter kan forekomme gjennom hele livet, og det er ikke noe spesifikt tidspunkt de oppstår. Åreknuter oppstår fordi veneklaffene ikke fungerer tilstrekkelig. Veneklaffenes funksjon er å forhindre at blodet strømmer bakover. Veneklaffene fungerer som en slags ventil i blodkarene og regulerer dermed blodstrømmen. Veneklaffer, som resten av kroppen, vil også slites med alderen, så åreknuter forekommer oftere hos eldre mennesker fordi deres veneklaffer er mer slitte enn hos yngre mennesker. Men åreknuter er arvelige, så hvis man er arvelig disponert for åreknuter, kan åreknuter forekommer både tidlig og sent i livet.

Det er forskjellige faktorer som påvirker forekomsten av åreknuter, så derfor kan du aktivt påvirke risikoen for åreknuter og hvor tidlig i livet åreknuter eventuelt oppstår. 

Når åreknuter skal fjernes

Når åreknuter blir en stor plage i hverdagen og bidrar til forringet livskvalitet, er det verdt å overveie å fjerne åreknutene med en åreknuterbehandling. En mye brukt metode for å fjerne åreknuter skånsomt og effektivt er radiofrekvensbehandling.

En radiofrekvensbehandling kan forsiktig fjerne en åreknute

Radiofrekvensbehandling ble utviklet i USA på 1990-tallet, og radiofrekvensbehandling er en av de mest effektive metodene for å fjerne åreknuter.

 • En radiofrekvensbehandling tar omtrent 1 time, og før behandlingen starter markeres åreknutene med en markør.
 • Huden desinfiseres med en væske og et sterilt omslag legges rundt operasjonsområdet.
 • Radiofrekvensbehandling innebærer å sette et kateter inn i den syke vene ved hjelp av ultralydscanning.
 • Når kateteret settes inn i den syke vene, legges det et lokalbedøvelsesmiddel langs venen.
 • Kateteret varmes deretter opp med radiofrekvens, og kateteret trekkes sakte ut og varmen ødelegger venen.
 • Selve radiofrekvensbehandlingen varer i to og et halvt minutt, og den vil ikke bli lagt merke til.

Etter en radiofrekvensbehandling

 • Etter radiofrekvensbehandlingen blir beinet bundet med en støttebandasje, som er der for å lindre operasjonsområdet.
 • Bandasjen skal brukes i 24 timer, hvoretter støttestrømper bør brukes i fem dager.
 • Man kan gjenoppta sine normale aktiviteter i løpet av noen dager, men du bør avstå fra veldig hard fysisk trening rett etter behandlingen.

Komplikasjoner etter en radiofrekvensbehandling

 • Det kan være svak smerte og hevelse etter radiofrekvensbehandlingen.
 • Noen mennesker opplever brunaktig misfarging i området der venen har blitt behandlet med radiofrekvens.
 • Venen kan føles litt hard, men den forsvinner over tid.
 • Misfargingene, de milde smertene og de “harde” områdene er helt ufarlige og de vil forsvinne i løpet av de neste 12 månedene.
 • En veldig liten andel av de behandlede pasientene kan oppleve komplikasjoner i form av dyp venetrombose eller betennelse.

I forbindelse med en radiofrekvensbehandling brukes ofte flebektomi, som er en behandling som fjerner de synlige delene av en åreknute. Det vil si de tydelige åreknutene på beina.

Behandlingsmetoder som tilbys på Åreknuteklinikkene for å fjerne åreknuter

I tillegg til radiofrekvensbehandling tilbys også laserbehandling, skumbehandling og flebektomi.

Før en eventuell behandling vil en forundersølelse bli utført, der spesialisten analyserer blodsirkulasjonen og hvor åreknutene er lokalisert ved hjelp av ultralyd. Deretter vurderes riktig behandlingsform som tilpasses den enkelte person.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.