Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

 • Bruk munnbind når du er på klinikken
 • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
 • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
 • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
 • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
 • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
 • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Ødelagte veneklaffer

24. mars, 2020

På innsiden av venene er det klaffer, såkalte veneklaffer, og disse veneklaffene er med på å regulere blodstrømmen i kroppen. Hvis veneklaffene er ødelagte, vil det ha noen bivirkninger som kan også være mer alvorlige. I artikkelen vil vi beskrive hva ødelagte veneklaffer er, hvilken funksjon veneklaffer har, og de forskjellige bivirkningene av å ha ødelagte veneklaffer.

Veneklaffenes funksjon i kroppen

For å forstå veneklaffenes funksjon er det først og fremst viktig å beskrive noen deler av blodomløpet i bena. Blodet i bena må strømme tilbake til hjertet for å bli oksygenert, og for å få hjelp til dette klemmer benmuskulaturen på blodårene i bena og i føttene for å få blodet til å strømme til hjertet. Når blodet i bena strømmer mot hjertet, strømmer det mot tyngdekraften, og derfor har vi veneklaffer for å unngå at blodet strømmer feil vei. Når musklene i bena slapper av, lukkes veneklaffene, og dette forhindrer at blodet flyter feil vei. 

Ødelagte veneklaffer

Når du beveger deg vil veneklaffene fungere effektivt, da benmuskulaturen klemmer venene. Men hvis man derimot sitter eller står veldig mye i samme stilling, kan blodet i bena øke trykket. Dette økte trykket kan påvirke veneveggene som er fleksible, men over tid kan det svekke venene og ødelegge veneklaffene. Dette kan forårsake kronisk venøs insuffisiens. Ødelagte veneklaffer og kronisk venøs insuffisiens er ofte forbundet, og dette vil bli beskrevet senere i artikkelen.

Symptomer på ødelagte veneklaffer

Veneklaffer er lokalisert i ekstremitetene, og det er der blodsirkulasjonen ofte kan bli utfordret på grunn av tyngdekraften og som kan ses på bena. Derfor vil plagene ofte manifestere seg på bena på grunn av ødelagte veneklaffer.

Hvis du lider av ødelagte veneklaffer, kan det føre til noen av de følgende symptomene:

 • Hovne ankler
 • Leggmusklene føles stramme
 • Rastløse og tunge ben
 • Ødemer i bena 

Ikke alle med defekte veneklaffer kan merke symptomene eller ha plager. Mange vil også bli vant til tilstanden over tid, og symptomene blir en normal del av hverdagen.

Ødelagte veneklaffer og venøs insuffisiens

Når veneklaffene er defekte eller ødelagte, vil blodet i bena ha det vanskelig med å strømme tilbake til hjertet for å bli oksygenert. Dette kan være en kronisk tilstand, og denne tilstanden kalles kronisk venøs insuffisiens. Ødelagte veneklaffer og venøs insuffisiens er arvelig. Med andre ord kan du også risikere å få det på et tidspinkt i livet hvis det ligger i familien.

Dessuten vil veneklaffene slites ut over tid, akkurat som med resten av kroppen, og dette kan føre til at veneklaffene blir defekte og vil derfor ikke fungere som de skal.

Ved venøs insuffisiens, når veneklaffene er ødelagte, vil blodet samle seg i venen, noe som fører til at trykket i venen blir stort. Denne tilstanden kan forårsake forskjellige plager.

Ulike forholdsregler

Det er forskjellige forholdsregler du kan ta for å minimere risikoen for å få ødelagte veneklaffer og venøs insuffisiens:

 • Opprettholde en sunn livsstil
 • Unngå overvekt
 • Slutt å røyke
 • Minimer inaktiviteten

Når du kjenner til disse forholdsreglene, er det mye man kan selv gjøre for å minimere risikoen for å skade veneklaffene. 

I tillegg til det ovennevnte, vil det også være en økt risiko for å utvikle ødelagte veneklaffer under et svangerskap. Under en graviditet endres hormonbalansen og kroppsvekten, og disse endringene påvirker blodsirkulasjonen og veneklaffene. Den plutselige økningen i kroppsvekt er en form for overvekt som bidrar til å legge ekstra press på venene og dermed påvirker blodsirkulasjonen og venenes funksjon. Hos mange kvinner vil tilstanden forbedre seg etter endt svangerskap, men hos noen vil det fortsette å være en kronisk tilstand som har forskjellige bivirkninger og som gir plager i hverdagen. 

Bivirkninger av ødelagte veneklaffer

Hvis du har hatt ødelagte veneklaffer over lengre tid, kan det føre til mer alvorlige bivirkninger:

 • Åreknuter
 • Eksem
 • Pigmentering
 • Venøse leggsår
 • Tromboflebitt
 • Dyp venetrombose

Et av symptomene på åreknuter er nettopp defekte eller ødelagte veneklaffer, og hvis du har åreknuter, kan denne tilstanden forverres hvis åreknutene ikke blir behandlet. Alvorlige åreknuter kan forårsake eksem og pigmentering på leggene, som i mer alvorlige tilfeller kan utvikle seg til venøse leggsår som kan være vanskelige å leges. I veldig alvorlige tilfeller av åreknuter kan tromboflebitt, overfladiske blodpropp eller dyp venetrombose forekomme, som er en blodpropp i en dypere blodåre og som er av en mer alvorlig karakter.

Behandling av ødelagte veneklaffer

Målet med behandling av venesykdommer, dvs. behandling av ødelagte veneklaffer og venøs insuffisiens, er å redusere eller eliminere symptomene og minimere ytterligere komplikasjoner som kan føre til alvorlige sykdommer.

Det vil si at det ikke er mulig å behandle de ødelagte veneklaffene i seg selv, men det er mulig å fjerne eller minimere plagene som kan oppstå i forbindelse med denne tilstanden.

Venepumpeøvelser: For å forbedre blodsirkulasjonen i bena, er det en god ide å gjøre venepumpeøvelser. Dette kan gjøres enten ved å sitte eller stå mens du er på jobb, sitte hjemme foran TV’en osv. Venepumpeøvelser hjelper blodet til å strømme i riktig retning, og disse er gode øvelser å utføre når du har ødelagte veneklaffer.

Støttesokker: Hvis du lider av venøs insuffisiens eller ødelagte veneklaffer, er støttesokker en av de vanligste behandlingsformene. En støttestrømpe bidrar til å legge press på venene for å forbedre blodstrømmen i bena.

Sammendrag

I venene i beina har vi veneklaffer som hjelper til med å regulere blodstrømmen slik at blodet strømmer i riktig retning mot hjertet for å bli oksygenert. Hvis disse klaffene er slitte eller ødelagte, vil trykket i venene være stort, og dette vil ha noen forskjellige bivirkninger. Ødelagte veneklaffer kan være en kronisk tilstand som blant annet er genetisk relatert, og tilstanden kalles venøs insuffisiens. Hvis du lider av ødelagte veneklaffer eller venøs insuffisiens, kan det føre til åreknuter, noe som kan forårsake ubehag og være en begrensning i hverdagen. Unnlatelse av å behandle åreknuter kan føre til mer alvorlige følger som venøse leggsår og tromboflebitt.

Det er ikke mulig å behandle de ødelagte veneklaffene, men det er mulig å forbedre tilstanden og symptomene på venøs insuffisiens. Her kan det være godt å gjøre venepumpeøvelser og bruke støttesokker.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.