Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

  • Bruk munnbind når du er på klinikken
  • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
  • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
  • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
  • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
  • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
  • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Guide til sprengte blodkar

23. april, 2020

Sprengte blodkar er utvidede blodkar som forekommer rett under hudens overflate. Det røde, spindelvev lignende utseendet gjør at sprengte blodkar ofte blir referert til som spindelvevsårer.

Hvor oppstår sprengte blodkar?

Sprengte blodkar oppstår vanligvis i ansiktet, på den nedre delen av låret eller den øvre delen av leggen, men sprengte blodkar kan forekomme hvor som helst på kroppen.

Selv om sprengte blodkar er veldig synlige fra utsiden av kroppen, er det mer et kosmetisk problem og er helt ufarlige.

Sprengte blodkar

I denne artikkelen ser vi på årsakene til og behandlingen av sprengte blodkar, og når det er viktig å oppsøke en lege.

Grunner til sprengte blodkar oppstår

Det er flere grunner til at sprengte blodkar forekommer på kroppen. Den vanligste grunnen til sprengte blodkar er genetikk, og det er helt enkelt arven fra foreldrene som styrer om en person vil få sprengte blodkar eller ikke.

En annen vanlig grunn til at sprengte blodkar oppstår er solen. Det er allmenn viten at intens soling kan skade huden, og sprengte blodkar er en av skadene som kan oppstå som et resultat av intens soling.

Endringer i blodsirkulasjonen. Blodsirkulasjon er viktig for at blodet skal pumpes til hjertet for oksygenering på en stabil måte. Hvis blodsirkulasjonen er dårlig, kan trykket i blodkaren øke til den grad at de sprekker.

Det finnes også tilfeller hvor intens nysing eller latter kan forårsake at sprengte blodkar oppstår.

Videre kan hormonforandringer under graviditet forårsake sprengte blodkar. Imidlertid forsvinner sprengte blodkar i relasjon med graviditeten ofte etter avsluttet svangerskap.

Eksponering for kjemikalier eller miljøforurensninger kan være en annen grunn til at sprengte blodkar forekommer.

Mange ganger er alkoholforbruk en grunn til at sprengte blodkar oppstår – ved intensivt og langvarig alkoholforbruk.

Til slutt kan direkte skader, slag og så videre føre til at sprengte blodkar forekommer.

Diagnostisering av sprengte blodkar

Sprengte blodkar kan normalt diagnostiseres av en lege ved å se på blodkarene fra utsiden av huden. Med andre ord, ultralyd eller andre mer komplisert undersøkelser er vanligvis ikke nødvendig for å avgjøre om en person har sprengte blodkar eller ikke.

Behandlinger for sprengte blodkar

Det er en rekke svært effektive behandlinger for sprengte blodkar. Det er opp til den legen som skal utføre behandlingen å gå sammen med pasienten om å avgjøre hvilken behandling som kan være den beste i et enkelt tilfelle. Ved behandling av sprengte blodkar kan det være nødvendig å gjenta behandlingen for å oppnå et tilfredsstillende resultat.

Skleroterapi utføres med en injeksjon av et middel som lukker de sprengte blodkarene, hvoretter de forsvinner. Det kan ta en uke før resultatene av behandlingen er tydelige.

Laserbehandling er en veldig effektiv og skånsom metode for å fjerne sprengte blodkar. Lyset fra laseren får blodet i de små blodårene til å koagulere, noe som vil føre til at dette blodkaret forsvinner, og med det forsvinner også blodet som har lekket.

Behandlingene for sprengte blodkar er veldig skånsomme og tar bare én time å fullføre. Etter behandlingen trenger pasienten bare en dags rekonvalesens før hun eller han kan gå tilbake til sine normale aktiviteter.

Forebygging av forekomsten av sprengte blodkar

Selv om risikoen for å utvikle sprengte blodkar i stor grad er genetisk, finnes det også tiltak som kan tas for å forminske risikoen for at sprengte blodkar oppstår og å redusere omfanget av dem hvis de nå oppstår.

  • Unngå overdreven soling. Sterk sol kan øke risikoen for sprengte blodkar.
  • Alkohol kan øke risikoen for sprengte blodkar, så reduser forbruket av alkohol om mulig.
  • Forbedre blodsirkulasjonen ved å opprettholde normal vekt og trene regelmessig.

Når bør man oppsøke lege for sprengte blodkar?

Sprengte blodkar, spindelvevsårer, er nesten aldri farlige. I stedet er de nesten alltid et kosmetisk problem.

Imidlertid, hvis du er plaget av de kosmetiske problemene som følge av de sprengte blodkarene, kan du oppsøke en lege for å få dem diagnostisert og diskutere forskjellige behandlingsalternativer basert på diagnosen.

Det kan også være tilfeller hvor sprengte blodkar kan være et symptom på et underliggende medisinsk problem. Har du en bekymring for dette, kan du oppsøke en lege for å se om de sprengte blodkarene er et tegn på et dypere problem.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.