Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Guide til sprengte blodkar

Sprengte blodkar er utvidede blodkar som forekommer rett under hudens overflate. Det røde, spindelvev lignende utseendet gjør at sprengte blodkar ofte blir referert til som spindelvevsårer.

Hvor oppstår sprengte blodkar?

Sprengte blodkar oppstår vanligvis i ansiktet, på den nedre delen av låret eller den øvre delen av leggen, men sprengte blodkar kan forekomme hvor som helst på kroppen.

Selv om sprengte blodkar er veldig synlige fra utsiden av kroppen, er det mer et kosmetisk problem og er helt ufarlige.

Sprengte blodkar

I denne artikkelen ser vi på årsakene til og behandlingen av sprengte blodkar, og når det er viktig å oppsøke en lege.

Grunner til sprengte blodkar oppstår

Det er flere grunner til at sprengte blodkar forekommer på kroppen. Den vanligste grunnen til sprengte blodkar er genetikk, og det er helt enkelt arven fra foreldrene som styrer om en person vil få sprengte blodkar eller ikke.

En annen vanlig grunn til at sprengte blodkar oppstår er solen. Det er allmenn viten at intens soling kan skade huden, og sprengte blodkar er en av skadene som kan oppstå som et resultat av intens soling.

Endringer i blodsirkulasjonen. Blodsirkulasjon er viktig for at blodet skal pumpes til hjertet for oksygenering på en stabil måte. Hvis blodsirkulasjonen er dårlig, kan trykket i blodkaren øke til den grad at de sprekker.

Det finnes også tilfeller hvor intens nysing eller latter kan forårsake at sprengte blodkar oppstår.

Videre kan hormonforandringer under graviditet forårsake sprengte blodkar. Imidlertid forsvinner sprengte blodkar i relasjon med graviditeten ofte etter avsluttet svangerskap.

Eksponering for kjemikalier eller miljøforurensninger kan være en annen grunn til at sprengte blodkar forekommer.

Mange ganger er alkoholforbruk en grunn til at sprengte blodkar oppstår – ved intensivt og langvarig alkoholforbruk.

Til slutt kan direkte skader, slag og så videre føre til at sprengte blodkar forekommer.

Diagnostisering av sprengte blodkar

Sprengte blodkar kan normalt diagnostiseres av en lege ved å se på blodkarene fra utsiden av huden. Med andre ord, ultralyd eller andre mer komplisert undersøkelser er vanligvis ikke nødvendig for å avgjøre om en person har sprengte blodkar eller ikke.

Behandlinger for sprengte blodkar

Det er en rekke svært effektive behandlinger for sprengte blodkar. Det er opp til den legen som skal utføre behandlingen å gå sammen med pasienten om å avgjøre hvilken behandling som kan være den beste i et enkelt tilfelle. Ved behandling av sprengte blodkar kan det være nødvendig å gjenta behandlingen for å oppnå et tilfredsstillende resultat.

Skleroterapi utføres med en injeksjon av et middel som lukker de sprengte blodkarene, hvoretter de forsvinner. Det kan ta en uke før resultatene av behandlingen er tydelige.

Laserbehandling er en veldig effektiv og skånsom metode for å fjerne sprengte blodkar. Lyset fra laseren får blodet i de små blodårene til å koagulere, noe som vil føre til at dette blodkaret forsvinner, og med det forsvinner også blodet som har lekket.

Behandlingene for sprengte blodkar er veldig skånsomme og tar bare én time å fullføre. Etter behandlingen trenger pasienten bare en dags rekonvalesens før hun eller han kan gå tilbake til sine normale aktiviteter.

Før og etter bild sprengte blodkar

Forebygging av forekomsten av sprengte blodkar

Selv om risikoen for å utvikle sprengte blodkar i stor grad er genetisk, finnes det også tiltak som kan tas for å forminske risikoen for at sprengte blodkar oppstår og å redusere omfanget av dem hvis de nå oppstår.

  • Unngå overdreven soling. Sterk sol kan øke risikoen for sprengte blodkar.
  • Alkohol kan øke risikoen for sprengte blodkar, så reduser forbruket av alkohol om mulig.
  • Forbedre blodsirkulasjonen ved å opprettholde normal vekt og trene regelmessig.

Når bør man oppsøke lege for sprengte blodkar?

Sprengte blodkar, spindelvevsårer, er nesten aldri farlige. I stedet er de nesten alltid et kosmetisk problem.

Imidlertid, hvis du er plaget av de kosmetiske problemene som følge av de sprengte blodkarene, kan du oppsøke en lege for å få dem diagnostisert og diskutere forskjellige behandlingsalternativer basert på diagnosen.

Det kan også være tilfeller hvor sprengte blodkar kan være et symptom på et underliggende medisinsk problem. Har du en bekymring for dette, kan du oppsøke en lege for å se om de sprengte blodkarene er et tegn på et dypere problem.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledande spesialister innen moderne åreknutebehandliger og er utdannet ved Karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer enn 15 års erfaring med å behandle åreknuter med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har vært en del av den ledende forskningen innen åreknutebehandling, publisert i internasjonalt anerkjente tidsskrifter, og har vært med på å innføre moderne åreknutebehandling i Danmark. Martin har også lang erfaring med behandling av komplekse åreknuter ved bruk av en spesiell kombinasjon av moderne, minimalt invasive metoder. En fremgangsmåte han har utviklet gjennom mange års erfaring, og som vi kaller “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.