Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

 • Bruk munnbind når du er på klinikken
 • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
 • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
 • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
 • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
 • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
 • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Dyp venetrombose

8. april, 2020

Dyp venetrombose er en blodpropp i de dype venene i bena, bekkenet og armene. Dyp venetrombose kan være en veldig alvorlig tilstand som kan oppstå av forskjellige årsaker. I artikkelen vil vi beskrive hva dyp venetrombose er og årsakene til dyp venetrombose.

Hva er dyp venetrombose

I kroppen har vi vener som er blodårene som fører blodet tilbake til hjertet for å bli oksygenert. Hvis du får dyp venetrombose, dvs. en blodpropp, vil denne feste seg i venene. Venene er lokalisert i bena, bekkenet eller armene der dyp venetrombose kan forekomme. Blodproppen legger seg i venen som en blokade, noe som gjør det vanskelig for blodet å passere. Dette fører til at området under blodproppen hovner opp, blir rødt og ømt fordi blod og væske samler seg. Som beskrevet sitter blodproppen i en vene, men du kan risikere at den løsner og blir ført med blodstrømmen til hjertet eller videre til lungene. Dette kan være en veldig alvorlig tilstand.

Dyp venetrombose

Symptomer på dyp venetrombose

Personer som har dyp venetrombose kan oppleve symptomene veldig forskjellig. Noen vil føle lett ubehag, mens andre vil oppleve tydelig hevelse, rødhet og ømhet. Symptomene du derfor bør være klar over er:

 • Ubehag og det syke benet kan hovne opp og bli varmt og rødt.
 • Musklene i leggen kan føles mer stramme.
 • Noen ganger ser man at de overfladiske venene, blodkarene, er mer tydelige og de buler mer ut.
 • Hvis blodproppen har løsnet og strømmer med blodet til lungene, kan det føre til alvorlige pusteproblemer.

Som nevnt er det ikke alle som har disse symptomene, så det kan være vanskelig for legen å diagnostisere dyp venetrombose. Hvis du opplever noen av disse symptomene og mistenker at det kan være dyp venetrombose, er det veldig viktig å se en lege så snart som mulig.

Hvorfor oppstår dyp venetrombose?

Det er forskjellige årsaker til at man får dyp venetrombose, dvs. en blodpropp i benet, bekkenet eller armen. Ofte er det en kombinasjon av flere ting som fører til dyp venetrombose:

 • Langvarig sengeleie, for eksempel i forbindelse med sykdom eller operasjon.
 • Stillesitting i en lengre periode, for eksempel under en lang flytur.
 • Overvekt
 • Kreft sykdom
 • Graviditet
 • Bruk av p-piller

Dyp venetrombose og dårlig blodsirkulasjon er nært knyttet sammen. Dårlig blodsirkulasjon forekommer nettopp i langvarig sengeleie, når du er stillesittende i lang tid og når du er overvektig. Derfor er det veldig viktig å fokusere på å holde en god blodsirkulasjon, og bare være klar over faktorene ovenfor.

Dyp venetrombose og åreknuter

Som beskrevet kan dyp venetrombose forekomme blant annet på grunn av dårlig blodsirkulasjon. På samme måte forekommer åreknuter også når blodsirkulasjonen er nedsatt. Dette skyldes feil i veneklaffene som hjelper til med å regulere blodstrømmen. Imidlertid, hvis klaffene er ødelagte, kan det være tilbakeløp og blodet vil samle seg i puljer, venen vil utvide seg og åreknutene blir synlige. Hvis du har hatt åreknuter i lang tid og ikke har blitt behandlet, kan du risikere å få dyp venetrombose.

Åreknuter oppstår på grunn av dårlig blodsirkulasjon, og denne tilstanden kan forverres og utvikles til blodpropp. 

Dyp venetrombose kan derfor være et symptom på veldig alvorlige åreknuter, og det er derfor viktig å behandle åreknutene dine så tidlig som mulig for å unngå forverring av tilstanden.

Posttrombotisk symptom

Når du får dyp venetrombose, dannes en blodpropp i venen og etter en dyp venetrombose kan veneklaffene bli skadet. Veneklaffer hjelper til med å regulere blodsirkulasjonen, og de sørger for at blodet flyter i riktig retning til hjertet. Hvis disse veneklaffene er ødelagte eller slitte, kan det føre til tilbakestrøm, noe som får blodet til å samle seg. Denne tilstanden kan forårsake:

 • Smerter i bena
 • Hevelse
 • Åreknuter
 • Åreknuter og kronisk eksem
 • Leggsår 

Hvis du har noen av disse plagene, er det en god idé å sjekke blodhastigheten i bena med en ultralydundersøkelse. På denne måten kan du se etter eventuelle åreknuter og finne riktig behandlingsmetode. Hos Åreknuteklinikkene er det alltid en spesialist som utfører en forundersøkelsen, og alle kan få denne undersøkelsen.

Hvis du får alvorlige åreknuter, kan dette føre til kronisk eksem og forårsake venøse leggsår, noe som kan være veldig vanskelig å helbrede.

Forebyggende tiltak mot dyp venetrombose

Dyp venetrombose forekommer blant annet på grunn av dårlig blodsirkulasjon, og derfor er det veldig viktig å fokusere på ulike tiltak som kan bidra til å forbedre blodstrømmen i beina.

Fysisk aktivitet. Når pulsen blir høy, pumpes hjertet raskere, noe som betyr at blodet pumpes raskere rundt i kroppen, noe som øker blodstrømmen i bena. Derfor kan det gjøres forskjellige tiltak for å forbedre blodsirkulasjonen.

Kompresjonsstrømper. Å bruke kompresjonsstrømper kan også bidra til å forbedre blodsirkulasjonen i bena. Kompresjonsstrømper er også gode å bruke til lange reiser der du ikke har mulighet til å reise deg og gå rundt så ofte.

Hvis du har hatt dyp venetrombose en gang, er det en økt risiko for å få den igjen, og det er derfor de ovennevnte tiltak er ekstra relevante for å forhindre ny venetrombose.

 

 

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.