Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Åreknuter er en vanlig sykdom

Åreknuter (varicer) er en sykdom forårsaket av slitte eller defekte veneklaffer. I blodårene i bena sitter veneklaffene som hjelper til med å regulere blodstrømmen til hjertet slik at blodet ikke renner i feil retning. Hvis disse veneklaffene er slitte eller defekte, vil trykket i venen øke, hvoretter blodet samler seg i bassenger, og man kan få åreknuter.

Rammer både kvinner og menn

Åreknuter rammer omtrent 30 prosent kvinner og 15 prosent menn. Åreknuter kommer ofte i forbindelse med graviditet når kroppen er tyngre og hormonbalansen endres. Som med resten av kroppen vil også veneklaffene slites ut over tid, slik at risikoen for å få åreknuter øker når du blir eldre.

Hva skyldes det?

Forskning viser at åreknuter er arvelig. Andre faktorer som har vist seg å påvirke risikoen for åreknuter er ubalanse i kvinnelig kjønnshomoner, nedsatt blodsirkulasjon og livsstilsfaktorer som mangel på mosjon og fedme.

Symptomer

Åreknuter viser seg som utvidet og slyngete blodårer, vener, som oftest på innsiden av leggen. Hvis de er overfladiske, ser de ut som blå og klumpete opphøyninger i huden. Opplevelsen av åreknuter varierer avhengig av hvor alvorlig sykdommen er. Noen pasienter ser de mest som et estetisk problem, og vegrer seg for å vise beina selv på de varmeste sommerdagene.

For andre er åreknuter mer smertefulle. Hevelse av føtter og ankler, følelsen av spenning eller tyngde og kløe er alle vanlige symptomer. Noen ganger kan det oppstå væskeansamling rundt anklene. Slår man hull på en åreknute kan det blø kraftig. Noen utvikler eksem på områdene med åreknuter eller ved anklene. Dette kan utvikle seg til beinsår som kan være vanskelige å helbrede.

Gradering av åreknuter

Åreknuter er delt inn i kategorier avhengig av graden av åreknuter – Det vil si hvor alvorlige de er. I kategori 1 anses graden av åreknuter som mild og betraktes som et kosmetisk problem. I grad 2-3 vises åreknuter tydelig og det kan oppstå hevelse på benet. I gradene 4-6 forekommer ofte misfarging av huden, og åreknuter kan forårsake venøse leggsår. Behandling av 4-6 vil alltid ha statsstøtte. Hvis du har åreknuter som ikke blir behandlet, kan disse utvikle seg og forverres over tid. Derfor er det anbefalt å behandle åreknutene som er en plage og er en begrensning i hverdagen. Før de utvikler seg til å bli en alvorlig sykdom.

Åreknuteklinikkene tar bort åreknuter effektivt og forsiktig med metoder som i de fleste tilfeller gir varige resultater. Vi tilbyr alle moderne behandlinger – ultralyd, laser, flebektomi og skum eller en kombinasjon av disse. De aller fleste åreknuter behandles enkelt og effektivt, og prosedyren utføres skånsomt under lokalbedøvelse.

Undersøkelse med ultralyd

Før vi bestemmer hvilken behandlingsmetode som passer best ift. dine åreknuter, gjennomfører kirurgen en klinisk vurdering og en undersøkelse ved hjelp av ultralyd. Undersøkelsen kartlegger åreknutene, hvor dypt de ligger og hvilken alvorlighetsgrad de har. Det er spesielt viktig om du har blitt behandlet for åreknuter tidligere.

Etter undersøkelsen stiller spesialistlegen spørsmål basert på dine problemer og kommer med forslag til hvordan de kan løses. Er foreslått behandling ønskelig vil du få en tid. Du vil motta skriftelig informasjon og instruksjoner om hvordan du skal forberede deg.

I noen tilfeller kan du få din behandling betalt av staten. Det er visse kriterier som må oppfylles for å falle innenfor det medisinske rammeverket. Du vil bli fortalt ved første besøk om problemene dine tilhører denne kategorien.

Behandlingsmetoder

Skånsom behandling av åreknuter.

Åreknuteklinkkene fjerne åreknuter effektivt og skånsomt med metoder som gir varige resultater. Vi tilbyr alle behandlingsformer – laser, skum, radiofrekvens, lim eller en kombinasjon av disse. Prosedyrene utføres under lokalbedøvelse.

Vi hjelper deg med å bli kvitt åreknuter og sprengte blodkar. Kontakt oss i dag.
eller ring21 959 224
01
Radial laser
02
Radiofrekvens
03
VenaSeal™ Limbehandling
04
Skumbehandling
05
Flebektomi, fjerning av synlige åreknuter
Radial laser

Radiell fiberlaserbehandling går ut på å sette inn en tynn laserfiber i den syke venen gjennom en nål, hvoretter den varmes opp, trekker seg sammen og dør over tid. Dette eliminerer muligheten for at blodet kan strømme bakover i den syke venen og gi opphav til synlige åreknuter, sprengte blodkårer og symptomer.

Behandling under lokalbedøvelse

Behandlingen foregår i lokalbedøvelse, som legges rundt den aktuelle venen. Dette sikrer god kontakt mellom fiber og åre, samtidig som du ikke kjenner noe på selve behandlingen. Det er kun huden som er bedøvet, derfor vil du fullt ut kunne stå og gå som normalt etter behandlingen.

  • Laserbehandling er svært effektivt
  • En tynn laserfiber føres inn i venen gjennom en nål og varmer opp innsiden av venen slik at den lukkes.
  • Den behandlede venen blir liggende i kroppen umiddelbart, men vil til slutt bli absorbert og fjernet.
  • Selve oppvarmingen tar 5-10 minutter, avhengig av lengden på venen.
  • Behandlingen utføres under lokalbedøvelse
Etter endt behandling

Det er ingen fysiske begrensninger etter behandling, og det er vanligvis ikke nødvendig å planlegge sykefravær. Etter behandling vil det i noen tilfeller være behov for kompresjonsbandasje. I dette tilfellet vil pasientens bein bli bundet inn i en kompresjonsbandasje og denne bandasjen må fjernes etter 24 timer. Etter behandlingen kan pasienten gå rett hjem og leve som vanlig. Hovner beina opp, eller om det er lette smerter, kan man velge å bruke støttesokk dersom man synes dette gir lindring.

Det er godt å bevege seg som vanlig, og man kan begynne å jobbe når man er klar. For å ta hensyn til risikoen for infeksjon bør man unngå bading i badekar, svømmebasseng og lignende før alle injeksjonssteder er grodd, ca. 10 dager.

Det er vanligvis ikke behov for planlagt etterkontroll. Dersom du fortsatt opplever symptomer, kan du bestille time for etterkontroll ca. 10–12 måneder etter behandlingen, med mindre annet er avtalt.

Du er selvfølgelig alltid velkommen til å kontakte oss hvis du har noen bekymringer eller spørsmål angående din behandling.

Hvis du vil vite mer om åreknuter, kan du lese artikkelen vår ‘Fakta om åreknuter – hvorfor får man åreknuter?’

Trinn for trinn
6 trinn til bein uten åreknuter
1
Ta kontakt

Du kontakter oss gjennom å ringe vårt hovednummer: Eller sende oss en e-post: info@areknuteklinikkene.no Vi har kyndige resepsjonister som besvarer dine spørsmål. Vi setter deg opp på en tid for forundersøkelse.

2
Forundersøkelse

Ved en forundersøkelse foreslår spesialistlegen den behandlingsmetoden som er mest egnet for deg. For å velge rett behandling for akkurat deg, må vår spesialistlege først undersøke dine åreknuter. Dette gjøres ved hjelp av ultralyd.

3
Vi setter deg opp til behandling

Når vi har bestemt den mest egnede behandlingsmetoden for dine åreknuter finner vi en passelig tid for deg.

4
Behandling

Når du ankommer klinikken blir du vel tatt hånd om av vårt erfarne team som sørger for at ditt besøk blir så godt som mulig. Din behandlende spesialistlege gjør en ny undersøkelse før vi klargjør området som skal behandles og gir deg lokalbedøvelse. Inngrepet tar om lag en time.

5
Etter behandlingen

Etter behandlingen kan du være aktiv som vanlig, og det er vanligvis ikke nødvendig med sykemelding. Det er godt å bevege seg som vanlig, og man kan begynne å jobbe når man er klar. Etter behandling vil det i noen tilfeller være behov for kompresjonsbandasje. I dette tilfellet vil pasientens bein bli bundet inn i en kompresjonsbandasje og denne bandasjen må fjernes etter 24 timer.

Dersom du får beroligende og smertestillende medisin skal du vente 6 timer med å kjøre bil.

6
Etterkontroll

Vi tilbyr gratis etterkontroll ved behov etter behandling. Vi anbefaler at det går minst 3-4 måneder, slik at kirurgen kan vurdere effekten av primærbehandlingen. Du må selv kontakte klinikken og avtale time for en etterkontroll.