Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

  • Bruk munnbind når du er på klinikken
  • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
  • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
  • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
  • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
  • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
  • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Varicer i beina

5. mai, 2020

Varicer kalles ofte åreknuter. Varicer er tykke, slyngende og utvidede blodårer, som ofte sees på beina. Varicer forekommer av forskjellige årsaker, og dette vil bli beskrevet i artikkelen.

Hvorfor oppstår varicer i beina?

For å svare på dette spørsmålet, må vi først kartlegge blodsirkulasjonen i beina. I beina har vi vener som gjør at blodet transporteres tilbake til hjertet for å bli oksygenert. I venene er veneklaffer som har i oppgave å sørge for at blodet løper den riktig vei. Hvis disse klaffene er ødelagte, forårsaket av for eksempel alderdom eller overvekt, vil det oppstå tilbakeløp i venen. 

Varicer i beina

Dette tilbakeløpet vil føre til økt trykk på venene, og blodet vil samle seg i puljer. Det er disse blodansamlingene som skaper varicer i beina.

Spørsmålet om hvorfor veneklaffene blir defekte skyldes forskjellige faktorer. Den vanligste årsaken til at man får varicer i beina og defekte veneklaffer, er arvelighet. Hvis foreldrene dine har hatt varicer, er det en stor sannsynlighet for at du selv får varicer. Andre faktorer som påvirker forekomsten av varicer i beina er hvor god den generelle blodsirkulasjonen er. Dette kan svekkes av alderdom, overvekt, graviditet, inaktivitet etc.

Hvordan ser en varice i beina ut?

Varicer i beina er tykke, slyngende og blå blodårer som buler ut på huden. Varicer i beina kan være en fysisk plage og kan forårsake milde smerter, som tyngdefornemmelse, tunge og trøtte ben, kramper i leggene og generelle smerter i beina. Varicer er synlige på beina, og hvis du har veldig tydelige varicer som buler mye og er blå, kan dette også gi mentale plager.

Varicer i beina vil forverres og utvikles over tid hvis de ikke behandles. Å ha varicer i beina som ikke blir behandlet kan føre til alvorlige sykdomstilfeller. Varicer klassifiseres etter grader basert på et system som heter CEAP som kategoriserer hvor alvorlige varicene er.

Varicer i beina

Gradene C1-C3 er vanligere og ikke alvorlige tilstander med varicer, mens C4-C6 kan bli til alvorlige tilstander hvis varicene ikke blir behandlet.

Varicer i beina, som har forårsaket eksem og venøse leggsår, kan forårsake betennelse og føre til varige leggsår som ikke vil leges.

Når bør varicer i beina fjernes?

Når bør man fjerne sine varicer i beina er forskjellig fra person til person. Hos noen er ikke plagene voldsomme, mens hos andre som har varicer i beina, kan det være veldig ille både fysisk og mentalt. Hvis smertene er en daglig plage som forårsaker begrensninger i hverdagen, er det lurt å utforske mulighetene for å få behandlet varicene. Som tidligere beskrevet vil varicene i beina også utvikle seg over tid så tilstanden forverres. Dette betyr også at jo tidligere varicene i beina behandles, jo større er sannsynligheten for vedvarende og tilfredsstillende resultater.

Ulike behandlingsmetoder for fjerning av varicer i beina

Varicer i beina kan forårsake så mye plage at man velger å få en variceoperasjon. Det første steget for å fjerne åreknuter er å gjøre en forundersøkelse. I en forundersøkelse blir beina undersøkt med ultralyd, hvor blodsirkulasjonen er identifisert og den rette varicebehandlingen blir vurdert.

Når en riktig behandlingsmetode for fjerning av varicer i beina er funnet, avtales en dato for operasjonen. Både forundersøkelsen og operasjonen blir utført av de ledende spesialistene i Norden, som bare bruker de nyeste behandlingsmetodene av varicer i beina.

De mest brukte metodene er:

Laserbehandling

En laserbehandling brukes ofte ved litt større områder med varicer som ikke tidligere har blitt behandlet. I denne behandlingen settes et kateter inn i den syke vene der varicene sitter og en laser settes inn og trekkes sakte ut. Varmen fra laseren får venen til å stenge og varicene i beina forsvinner. 

Skumbehandling

En skumbehandling innebærer å injisere et medikament, et såkalt skummiddel, i venen der varicene er lokalisert. Dette skum medikamentet gjør at venen lukkes og varicene i beina forsvinner. Skumbehandling brukes ofte for å fjerne varicer som tidligere har blitt behandlet eller av mindre omfattende varicer.

Flebektomi

Både laser- og skumbehandling er en medisinsk behandling. Dette betyr at den kosmetiske delen ikke nødvendigvis forsvinner. Hvis du vil fjerne de tydelige og fremtredende varicene på beina, brukes flebektomi. I denne behandlingen lager spesialisten et mikrosnitt på huden der varicene sitter, hvoretter et stykke av den syke venen trekkes ut og de synlige varicene i beina forsvinner.

Hvordan man kan minimere risikoen for at få varicer i benene

Varicer i benene opstår grundet den dårlige blodcirkulation, som resulterer i, at blodet hobes op i puljer. Det er ikke muligt at forhindre at få varicer i benene, men det er muligt at minimere risikoen for at varicerne opstår. Dette kan gøres ved at have fokus på netop at bibeholde en god blodgennemstrømning i hele kroppen. Er man genetisk disponeret for at få varicer i benene, kan man forsinke forekomsten og forbedre tilstanden, hvis varicerne allerede er opstået i benene. En god blodcirkulation kan opnås ved en sund og aktiv livsstil, og man kan forbedre blodgennemstrømningen i benene ved brug af kompressionsstrømper.

Ved at have disse forholdsregler in mente er man aktivt selv med til at minimere risikoen for varicer i benene. 

Hvordan minimere risikoen for å få åreknuter

Åreknuter oppstår på grunn av dårlig blodsirkulasjon, noe som resulterer i blodansamlinger. Det er ikke mulig å forhindre å få varicer i beina, men det er mulig å minimere risikoen for varicene oppstår. Dette kan gjøres ved å holde fokus på å opprettholde en god blodsirkulasjon i hele kroppen. Hvis du er genetisk disponert for å få varicer i beina, kan du forsinke forekomsten og forbedre tilstanden hvis varicene allerede har oppstått. En god blodsirkulasjon kan oppnås ved en sunn og aktiv livsstil, og du kan forbedre blodsirkulasjonen i beina ved å bruke kompresjonsstrømper. Ved å huske disse forholdsreglene, hjelper du deg aktivt med å minimere risikoen for varicer i beina.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.