Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

 • Bruk munnbind når du er på klinikken
 • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
 • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
 • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
 • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
 • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
 • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Sprengte blodkar i beina

2. oktober, 2019

Alle har på et tidspunkt hatt sprengte blodkar. Disse sprengningene ligner nesten alltid på blåmerker, og kommer av at kroppen har fått et slag eller annet trykk. Dette har resultert i at sprengte blodkar der hvor slaget traff. Når blodkarene under huden brister, strømmer oksygenfattig, blått blod ut under huden og skaper det blålige merket som vi kaller for et blåmerke. Vanligvis leges de ødelagte blodkarene av seg selv, og blåmerket forsvinner ikke lang tid etter.

Det finnes dog  andre årsaker enn slag mot huden som får blodårene til å sprekke, og vi vil diskutere disse årsakene i denne artikkelen.

Hvorfor sprekker blodkar i beina?

Det er en rekke årsaker til at blodkar i beina kan sprekke. De vanligste årsakene til sprengte blodkar er arv, men det er selvfølgelig også fordi blodkarene brister med årene. Det er derfor ødelagte blodkar er mer vanlig hos eldre mennesker sammenlignet med yngre mennesker. Kvinner er også mer mottakelige enn menn, noe som skyldes at kvinner har tynnere hud enn menn.

Det er noen risikofaktorer for at en person kan bli rammet av sprengte blodkar, og som personen selv kan kontrollere, og det er overvekt, røyking, stillesitting, for mye sol – eksponering for UV-strålinger som den medfører – med flere livsstilsfaktorer som gjør at blodårene blir mer følsomme.

Medisiner som er blodfortynnende, kan også øke risikoen for sprengte blodkar.

Veneklaffer som ikke fungerer optimalt gjør også at risikoen for sprengte blodkar forekommer, som gjør at det blir blodansamlinger og blir til åreknuter. Når disse blodansamlingene svulmer opp kan blodkarene sprekke. Brister i veneklaffens funksjoner, at de ikke er tette, øker med alderen, overvekt, stillesitting og mer, men arv er den største faktoren. De som har en eller to foreldre som har brister i veneklaffene vil nesten alltid bli utsatt for det selv.

Hvordan påvirker sprengte blodkar risikoen for åreknuter?

Er det en sammenheng mellom sprengte blodkar og åreknuter? Åreknuter er ansamlinger av blod i venene under utette veneklaffer. Selv om det er lett å tro at åreknuter skyldes av sprengte blodkar, er det snarere at åreknuter er blodkar som ikke er bristet. Åreknuter er derfor ikke det samme som sprengte blodkar, men åreknuter kan forårsake ødelagte blodkar hvis åreknuter er alvorlige. Dette skyldes at etter hvert som åreknuter blir større og større, er det fare for at venene som utgjør åreknutene sprekker.

Er det farlig å ha sprengte blodkar i beina?

Generelt er det ikke farlig med overfladiske, sprengte blodkar, med mindre de er omfattende. Men ødelagte blodkar lenger inn i kroppen kan være veldig farlige. Hvis et blodkar sprekker inne i kroppen og ikke på overflaten, oppstår en såkalt indre blødning. Slike blødninger er livstruende, og en person som rammes bør umiddelbart ringe til ambulansen.

Følgende symptomer kan også indikere at blødningen er farlig nok til å søke lege:

 • Smerter i området der det blør
 • Ekstensiv blødning fra et åpent sår
 • En klump som går over blødningen og inn i såret
 • Mørkere hud i området rundt blødningen
 • Hovne lemmer
 • Blødende tannkjøtt, nese, blod i urinen eller avføringen
 • Trenger man å operere sprengte blodkar i beina
 • Da sprengte blodkar burde lege seg selv, er det ikke direkte medisinsk behov for å operere overfladiske, sprengte blodkar i beina. Det kan dog være veldig store kosmetiske årsaker for å operere sprengte blodkar, da huden kan bli misfarget og kan oppfattes som stygt.

Sprengte blodkar i beina

De sprengte blodkar kan også forårsake ubehag og milde smerter, og kan gi en følelse av stor lettelse når helbredet.

Sammendrag – Sprengte blodkar i beina

Når et overfladisk blodkar brister, kan man se at huden blir misfarget – ofte blåaktig. Derfor kaller vi de overfladiske symptomene på et sprengt blodkar et blåmerke.

Det er flere årsaker til at et blodkar kan sprekke. Den vanligste årsaken til et overfladisk blodkar sprekker er et mildt, ytre traume, for eksempel et støt eller et lettere slag.

Risikoen for at et blodkar brister er knyttet til en persons karakteristikk. Det finnes arvelige faktorer, risikoen øker med økende alder, og kvinner har tynnere hud og påvirkes derfor oftere enn menn.

Det er også en rekke livsstilsfaktorer som kan påvirke risikoen for at et blodkar sprekker. Dette er blant annet overvekt, eksponering for solens ultrafiolette stråling, medisiner og stillesitting som forårsaker nedsatt blodsirkulasjon og mer.

Sprengte blodkar som ligger overfladisk, rett under huden, er nesten aldri farlige. De ødelagte blodkarene skal leges av seg selv, men hvis blodkar ikke leges av seg selv, kan det være farlig.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.