Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger

Spørsmål og svar

Vi har samlet alle spørsmålene som ofte stilles om åreknuter og sprengte blodkar, og du kan finne svarene her. Hvis du fortsatt har et spørsmål som du ikke finner svaret på, er du alltid velkommen til å kontakte oss

 

 

En åreknute er en tykk, hoven og slyngende blodåre som buler ut på huden. Åreknuter sees ofte på leggen, låret og føttene.

I blodårene er det veneklaffer som regulerer blodsirkulasjonen. Disse klaffene slites ut over tid, og når klaffene er slitte eller defekte, kan ikke blodsirkulasjonen reguleres optimalt. Dette fører til at blodet hoper seg opp og det oppstår åreknuter.

Arv er den vanligste årsaken til åreknuter og åreknuter er nesten 100 prosent arvelig. I tillegg til arv, er åreknuter også ofte forårsaket av røyking, overvekt, inaktivitet og graviditet.

Omtrent 30% av alle vil få åreknuter på et tidspunkt i livet. Åreknuter er arvelige, så hvis en av foreldrene dine har hatt åreknuter, er du genetisk disponert for å få åreknuter selv.

Åreknuter sees ofte tydelig på huden, men du kan også ha dyptliggende åreknuter som ikke kan sees. Ved en forundersøkelse blir venene i bena sjekket med ultralyd, hvoretter spesialisten vil vurdere hvilken behandling som er best for den enkelte og vil gi det beste resultatet.

De mest kjente symptomene er trette, tunge og hovne ben. Med mer omfattende åreknuter kan huden bli irritert, kløende og forårsake eksem. I verste fall kan det føre til venøse leggsår på anklene, noe som kan være vanskelig å leges.

Nei, vi bruker bare de mest moderne behandlingsformene som bare krever lokalbedøvelse.

Et veldig tynt kateter føres inn i blodåren. I dette kateteret føres en laser inn, og deretter trekkes laseren sakte tilbake gjennom venen. Det får venen til å krympe og forsvinne, og blodet renner deretter andre veier.

Skum injiseres inn i venen som får den til å krympe for deretter å forsvinne, og hvoretter blodet vil starte å renne andre veier.

Flebektomi er en behandling som ofte brukes til å fjerne synlige åreknuter. Ved denne behandlingen lages det et mikrosnitt i huden der hvor åreknuten er, og deretter trekkes et stykke av den syke venen ut og åreknutene fjernes.

Prisen på en åreknuteoperasjon er avhengig av hvilken behandlingsmetode som skal brukes, og om ett eller to bein skal behandles. Prisene for behandling av åreknuter varierer mellom cirka 12.500 og 42.500 kroner.

Hvis du skal behandle sprengte blodkar, er prisen rundt 3.950 kroner og oppover. Som med åreknuter, er prisen på en behandling av sprengte blodkar avhengig av hvor omfattende det er.

Prisene er veiledende og den nøyaktige prisen blir fastsatt etter en forundersøkelse som vurderer hvilken behandling som er best for pasienten.

Ja det er helt normalt.

Nei, det er ingen smerter forbundet med en åreknuteoperasjon. Det brukes bare en lokalbedøvelse, så det er kun det enkelte stikket som kan gi ubehag eller svie.

Metodene som brukes i dag er veldig skånsomme, og mikroinsnittene som blir utført i huden er veldig små. De små snittene leges på egenhånd over tid og forårsaker ikke permanente, store arr.

Åreknuter kommer først og fremst på grunn av genetiske faktorer. Vi tilbyr garanti for behandling av venestammen, som er den venen som oftest behandles med laser og som er årsaken til åreknutene. Dersom du som pasient skulle få vist en rekanalisering av den behandlede venestammen ved etterkontrollen, tilbyr vi gratis reoperasjon.

En åreknuteoperasjon tar omtrent 1 time, det brukes bare lokalbedøvelse, og du kan reise hjem umiddelbart etter operasjonen. Du kommer derfor tilbake til din normale hverdag som oftest 1-2 dage etter behandlingen.

En veldig stor andel mennesker som har åreknuter får dem på grunn av arvelighet. Du er genetisk disponert for åreknuter hvis din mor eller far har hatt åreknuter.

Åreknuter kan ikke forhindres, men du kan minimere risikoen for at dem forekommer ved å ta visse forholdsregler, for eksempel å ha en sunn og aktiv livsstil, der fokuset er på å ha god blodsirkulasjon i bena.

Vi tilbyr garanti for behandling av venestammen, som er den venen som oftest behandles med laser og som er årsaken til åreknutene. Dersom du som pasient skulle få vist en rekanalisering av den behandlede venestammen ved etterkontrollen, tilbyr vi gratis reoperasjon.

Åreknuter utvikler seg over tid. Dette betyr at det er en sannsynlighet for at tilstanden vil forverres hvis åreknutene ikke behandles. Åreknuter er ufarlige, men det kan ha noen følger som kan være alvorlige, for eksempel venøse leggsår og dyp venetrombose.

Noen kvinner som har gjennomgått graviditet opplever å få åreknuter under svangerskapet. Hos de fleste kvinner forsvinner åreknutene etter svangerskapet, men dette er dessverre ikke tilfellet for alle hvor det krever behandling for å fjerne åreknutene. Under graviditeten endrer hormonbalansen seg og kroppsvekten øker plutselig, noe som gir ekstra press på venene.

Du kan ikke gjennomgå behandling for åreknuter eller sprengte blodkar når du er gravid. Hvis du ammer kan du først behandles 3 måneder etter fødselen. Dette kan du snakke mer om med legen din ved forundersøkelsen.

Ja, alle kan få åreknuter, så det er ikke kjønnsspesifikt.

Etter en behandling kan du oppleve milde smerter som hevelse og ømme ben, men dette krever ofte ingen sykefravær, og det er viktig å holde seg i gang rett etter en behandling.

Etter operasjonen vil det være hevelse og blåmerker som vil avta over tid. Avhengig av type behandling, kan små stikk fra nålen sees som vanligvis forsvinner over tid. Det kan ta opptil 10-12 måneder før det endelige resultatet vises.

Ja, det kan du. Det kan være en god ide å bruke støttesokker fordi trykket endrer seg når du flyr. Støttesokkene vil bidra til å øke blodsirkulasjonen under flyturen.

Åreknuter er ufarlige, men kan føre til mer alvorlige sykdommer som leggsår eller årebetennelse.

Varicer er et annet ord for åreknuter. Varicer kommer fra det latinske ordet 'varices'. Ordet varicer brukes ofte i fagspesifikke termer.

Åreknuter oppstår typisk i områder hvor det er stort press på venene eller der hvor blodsirkulasjonen er dårlig. Dette skjer vanligvis i bena, men ja, du kan klart få åreknuter andre steder. Åreknuter kan også forekomme på føtter, lår og ved skrittet. Det sistnevnte forekommer ofte i forbindelse med en graviditet eller ved fødsel.

Ja, om du går på blodfortynnende medisin, skal du ikke ta pause fra det. Det gjøres kun i enkelte tilfeller, og i så fall vil legen informere deg om det ved forundersøkelsen.

Det er mulig å få en beroligende tablett før behandling av dine åreknuter. Ønsker du dette, bes du komme 30 minutter før din planlagte behandlingstid og henvende deg til personalet i klinikken.

Sprengte blodkar forårsaker vanligvis ikke fysisk ubehag og symptomer. Åreknuter er en venesykom som kan gi fysiske smerter så vel som psykiske plager.

Sprengte blodkar fjernes ved sklerosering/skleroterapi, som er en injeksjonsbehandling.

Sprengte blodkar er helt ufarlige, men hvis du har store områder med sprengte blodkar som konstant kommer tilbake etter behandlingen, kan det skyldes underliggende problemer - som for eksempel åreknuter.

Sprengte blodkar på beina fjernes ved mikrosklerosering/skleroterapi. Med denne behandlingsmetoden injiseres et medikament med en veldig tynn nål i den syke blodåren. Man kan merke små prikk, men det er ellers ingen smerter forbundet med behandlingen.

Når du har behandlet sprengte blodkar, lukkes blodåren hvor de sprengte blodkarene er, men det kan også oppstå sprengte blodkar i andre blodårer. Har man sprengte blodkar er det viktig å få det undersøkt så det ikke er åreknuter. Hvis det viser seg at du har åreknuter, vil de sprengte blodkarene komme tilbake ettersom åreknuter påvirker forekomsten av sprengte blodkar.

Hvis du har sprengte blodkar, kan du oppleve at området med de sprengte blodkarene blir større, og graden av de sprengte blodkarene kan forverres.

Hvis du er genetisk disponert for å få sprengte blodkar, kan du ikke unngå det. Imidlertid kan forskjellige forholdsregler tas for å minimere risikoen for å få sprengte blodkar. Som å unngå soling og overvekt.

En behandling av sprengte blodkar med sklerosering koster 3.950 kr.

En behandling med sklerosering tar omtrent 30 minutter.