Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

 • Bruk munnbind når du er på klinikken
 • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
 • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
 • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
 • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
 • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
 • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Årebetennelse i bena

1. mars, 2020

Årebetennelse kalles også tromboflebitt, som skyldes en blodpropp i en overfladisk blodåre. I denne artikkelen vil vi diskutere emnet årebetennelse i bena, hva det er og hvorfor det oppstår. Årebetennelse i bena oppstår ofte i sammenheng med åreknuter, og grunnen til dette vil vi også belyse i artikkelen. Årebetennelse er en betennelsestilstand i venene. Venen vil hovne opp i området der betennelsen er, og innsiden av blodkaret blir ujevn. Dette kan medvirke til at blodet klumper seg lettere sammen og det kan dannes en blodpropp. Årebetennelse i bena er en alvorlig sykdom fordi det kan forårsake blodpropp og smerter. I artikkelen vil vi beskrive årebetennelse i venesystemet.

Symptomer på årebetennelse i bena

Hvis du har årebetennelse i bena er det noen forskjellige symptomer som du skal være klar over.

 De typiske symptomene på en årebetennelse er:

 • Hevelse
 • Smerter
 • Rødhet rundt det angrepne området
 • Febertilstand
 • Store smerter når man trykker på den syke venen 

 Årebetennelse oppstår typisk i området rundt leggen, og kan bli ganske ømt når man trykker direkte på området. Det kan være vanskelig å diagnostisere ‘årebetennelse i bena’, da man kan ha årebetennelse med få eller nesten ingen symptomer.

Hvorfor oppstår årebetennelse?

Årebetennelse er en venesykdom. Det finnes forskjellige grunner til hvorfor årebetennelser oppstår, men her er de vanligste:

Mekanisk irritasjon:

Dette sees for eksempel på sykehus når en nål eller tynt kateter settes inn i venen. Dette kan forårsake irritasjon i venen, noe som kan forårsake årebetennelse.

Redusert blodsirkulasjon:

Dette er den vanligste årsaken til en betennelse i bena. Hvis blodsirkulasjonen i venen blir hemmet, kan det føre til at blodet koagulerer og deretter kan det bli dannet en blodpropp. Hvis en årebetennelse oppstår vil en blodpropp i venen på benet utvikle seg, og som helt eller delvis lukker blodstrømmen.

Årebetennelse og åreknuter

Åreknuter kan påvirke forekomsten av årebetennelse. Hvis årebetennelsen, blodproppen, oppstår omkring veneklaffen i benet, kan man risikere at veneklaffen blir skadet og det kan føre til åreknuter. Åreknuter oppstår når blodårene som regulerer blodsirkulasjonen er slitte eller defekte, og derfor kan en årebetennelse i bena være årsaken til åreknuter.

Årebetennelse i bena

Hvordan forebygge årebetennelse i bena?

Det er ikke mulig å unngå årebetennelser, men du kan forebygge forekomsten, stanse utviklingen av sykdommen og prøv å forhindre at en eventuell ny årebetennelse oppstår.

Det er en økt risiko for å få årebetennelse ved:

 • Stillestående eller stillesittende arbeid
 • Graviditet
 • Overvekt
 • Langvarig sengeleie. For eksempel etter et operativt inngrep
 • Åreknuter
 • For lange bil- eller flyturer

Hvis man kjenner til disse risikofaktorene for dannelsen av årebetennelse, kan man selv være med til å forebygge dette. Som nevnt er den vanligste årsaken til årebetennelse en nedsatt blodsirkulasjon, og derfor kan venepumpeøvelser øke blodsirkulasjonen. Det er også en god idé å bruke støttesokker som hjelper til med å forhindre blodansamling i venene.  

Dyp venetrombose

En årebetennelse, dvs. en blodpropp, kan forekomme i de dype venene i benet eller bekkenet. Dette er et mer alvorlig sykdomstilfelle enn ved en årebetennelse i en overflatisk blodåre. Ved en dyp venetrombose kan man risikere at blodproppen løsner og kan deretter følge blodstrømmen til lungene og forårsake blodpropp, en lungeemboli.

 Oppsummering

Årebetennelse, også kalt tromboflebitt, er en betennelsestilstand i en overflatisk blodåre. Årebetennelse i bena oppstår ved dårlig blodsirkulasjon eller ved mekanisk irritasjon av venen. Årebetennelse kan forårsake åreknuter hvis veneklaffene blir skadet, noe som kan påvirke blodsirkulasjonen. Det er ikke mulig å unngå årebetennelse, men det er mulig å forhindre en utvikling gjennom noen tiltak.

 

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.