Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Når skal jeg operere mine åreknuter?

Omtrent en tredjedel av befolkningen vil oppleve åreknuter på et tidspunkt i løpet av livet. Selvfølgelig er mange mennesker bekymret for å få åreknuter, og enda tydeligere er det at mange av menneskene som har åreknuter bekymrer seg for konsekvensene av disse åreknutene. Åreknuter er nesten hundre prosent arvelige. Dette betyr at de som har en eller to foreldre med åreknuter vil også få dem.

Det finnes dog en rekke måter å utsette forekomsten av åreknuter, og disse metodene kan også lindre ubehaget som følger eksisterende åreknuter.

Hvis åreknuter anses å være veldig plagsomme av personen som har dem, er det også mange gode metoder å operere disse åreknutene på. Mange av disse operasjonene kan utføres på klinikker utenfor et sykehus og er minimalt invasive, slik at pasienten kan reise hjem umiddelbart etter en operasjon som bare tar en time å fullføre.

Fremveksten av åreknuter som kan kreve operasjon

Det kan kreve en operasjon om åreknutene oppstår på grunn av feil i veneklaffene i beina. Disse feilene får blodet til å renne tilbake i venene og samles i ansamlinger, og som sakte men sikkert vokser i størrelse. Dette får venene til å slynge overfladisk på beina. Den blålige fargen disse venene har er på grunn av at blodet er oksygenfattig.

Når skal jeg operere mine åreknuter?

Over tid kan disse åreknutene bli så omfattende at det kan bli plagsomt for personen som har åreknutene, og vedkommende ønsker derfor å operere åreknutene. Når denne situasjonen oppstår, er det opp til personen som har åreknutene å se hvor belastende disse åreknutene er. Det er en rekke forskjellige typer besvær som åreknuter kan forårsake, og problemer som med tiden kan være nok til en operasjon av åreknuter.

Disse problemene kan blant annet inkludere at åreknuter gjør at beina føles tunge og gi milde smerter samt varige sår på den nedre delen av leggen som er vanskelig å helbrede. Et annet problem som ikke bør undervurderes, er det kosmetiske problemet. Mange mennesker oppfatter åreknuter som veldig stygge, noe som kan begrense friheten i hverdagen, som å bruke skjørt, korte kjoler, badedrakt, bikini, badedrakt eller shorts.

Både fysiske og mentale – kosmetisk – lidelser som kan komme av åreknuter kan være gode nok grunner til å overveie å operere åreknuter. Hvis en operasjon av åreknutene fjerner lidelsene og forbedrer pasientens liv, er en operasjon av åreknuter en veldig god løsning.

Forebygging av åreknuter slik at en operasjon ikke er nødvendig

Er det mulig å gjøre noe selv for den som risikerer å lide av åreknuter på grunn av for eksempel arv? Eller som allerede har åreknuter og ønsker å unngå åreknuter i den grad de trenger å opereres? Det er faktisk en rekke ting som en person kan gjøre for å unngå åreknuter.

Disse tiltakene er hovedsakelig rettet mot å forbedre blodsirkulasjonen i beina. Blodomløpet svekkes ved å være overvektig, stillesitting, lite fysisk aktivitet, røyking, stramme klær over hoftene og lårene osv. Så ved å endre disse faktorene, kan en person utsette forekomsten av åreknuter. Disse tiltakene vil i tillegg forbedre eksisterende åreknuter på en måte som gjør at en operasjon av åreknuter kan unngås eller i det minste utsettes til fremtiden.

Når skal jeg operere mine åreknuter?

Når skal du operere åreknuter? Dette er ikke lett å svare på. Hvorvidt og når man skal operere åreknuter avhenger veldig av personlige preferanser, for eksempel hvordan takler man problemene som åreknuter skaper, om man har muligheten til å endre sin livsstil slik at problemene ikke øker i omfang og hvordan man oppfatter de kosmetiske utfordringene som åreknuter kan medføre.

Spørsmålet om åreknuter bør opereres er også relatert til hvor stort inngrep i kroppen det innebærer når man opererer åreknutene. Kostnaden for operasjonen av åreknuter bør også overveies. Denne kostnaden består av både medisinske ressurser og den tiden pasienten mister på grunn av sykehusinnleggelse og rekonvalesens.

I dag finnes det moderne operasjoner av åreknuter som reduserer kostnadene for både pasienten og helsevesenet betydelig. Dette har ført til at det er enklere å ta en beslutning om en operasjon av åreknuter. Det er tydelig ikke et hinder å operere åreknuter, da det kun handler om en laserbehandling som kun tar noen timer å utføre med lokalbedøvelse og på en klinikk utenfor et sykehus. Pasienten kan også umiddelbart reise hjem etter inngrepet med et par dagers rekonvalesens. Det blir derfor lettere for flere å få disse behandlingene som kan forbedre både deres fysiske og mentale helse.

Dette betyr at terskelen for når en behandling skal utføres har blitt lavere. Dette vil si at svaret på spørsmålet “når skal jeg operere mine åreknuter?” blir når en person føler at åreknutene forårsaker ubehag eller begrenser hverdagen, for eksempel å ikke kunne bruke shorts.

Hvordan kan åreknuter opereres?

Det er en rekke veletablerte åreknuteoperasjoner. Den tradisjonelle metoden for åreknuteoperasjon er ikke så vanlig i dag, da det innebærer relativt store inngrep. De vanligste metodene nå blir utført med et kateter satt inn under huden i nærheten av åreknuten. På kateteret sitter for eksempel en laser eller lim som brukes for å tette venene med åreknuten. Når disse venene er lukket, vil de snart krympe og deretter blir de fjernet fra huden. Inngrepet kan gjøres med en lokalbedøvelse, og tar bare noen timer. Deretter kan pasienten reise hjem. Fremtidens operasjoner av åreknuter vil sikkert bli enda mindre inngripende, kan utføres raskere og til lavere pris.

Sammendrag – Når åreknuter må opereres

Når vi avrunder artikkelen vår om “når åreknuter må opereres”, kan vi først og fremst konstatere at det er opp til personen med åreknuter å bestemme når han eller hun ønsker å få operert hans eller hennes åreknuter. Siden åreknuter som oftest aldri er farlige, er det nesten aldri et press fra helsevesenet for å operere åreknuter.

Men det er nå enklere å ta beslutninger om en åreknuteoperasjon. Dette fordi kosmetiske inngrep er mer akseptert innenfor helsesektoren, og terskelen for hva som anses som normal lidelse er redusert etter hvert som metodene for åreknuteoperasjon blir mer moderne og mindre inngripende. Dermed kan det sies at åreknuter bør opereres når en person som har dem oppfatter dem som en plage, enten det er fysisk eller kosmetisk – eller begge deler.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledande spesialister innen moderne åreknutebehandliger og er utdannet ved Karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer enn 15 års erfaring med å behandle åreknuter med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har vært en del av den ledende forskningen innen åreknutebehandling, publisert i internasjonalt anerkjente tidsskrifter, og har vært med på å innføre moderne åreknutebehandling i Danmark. Martin har også lang erfaring med behandling av komplekse åreknuter ved bruk av en spesiell kombinasjon av moderne, minimalt invasive metoder. En fremgangsmåte han har utviklet gjennom mange års erfaring, og som vi kaller “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Vi hjelper deg med å bli kvitt åreknuter og sprengte blodkar. Kontakt oss i dag.
eller ring21 959 224