Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

  • Bruk munnbind når du er på klinikken
  • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
  • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
  • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
  • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
  • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
  • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Har du fått åreknuter igjen etter operasjonen?

21. februar, 2020

Rundt 30 prosent av befolkningen vil på et eller annet tidspunkt få åreknuter, og det er derfor veldig normalt å få åreknuter. Siden alle kroppsdeler er slites ut med alderen, er det mer vanlig at eldre mennesker lider av åreknuter sammenlignet med yngre mennesker. Det er også mer vanlig at personer som er overvektige, røyker, sitter stille og ikke er fysisk aktive, lider av åreknuter.

Men siden åreknuter er nesten hundre prosent arvelige, vil også de som har en eller to foreldre med åreknuter få åreknuter. Imidlertid vil de med åreknuter selv kunne påvirke når i livet åreknutene forekommer og hvor alvorlige dem blir gjennom sin livsstil.

Åreknuter kan effektivt behandles med metoder som er minimalt invasive, men da åreknuter er symptomer på defekter i veneklaffene, og siden veneklaffene ikke kan behandles, er det fare for at åreknuter kommer tilbake etter en tid etter operasjonen.

Hva er åreknuter?

Åreknuter vises som slyngende, bulende, blålige blodkar som ligger i overflaten av huden. Åreknuter vises ofte først i knehasene, men utvikler seg deretter nedover bena, og også til en viss grad oppover på undersiden av låret.

Har du fått åreknuter igjen etter operasjonen?

Åreknuter oppstår på grunn av skade på veneklaffene som er i venene og har som oppgave å regulere blodstrømmen til hjertet. Blodet som pumpes til hjertet har lite oksygen, og derfor virker det blått. Når veneklaffenes skader gjør at de ikke klarer å holde tett, vil noe av blodet sive ned igjen i stedet for å bli pumpet til hjertet, og dette blodet vil da samle seg under den slitte veneklaffen. Når disse blodansamlingene blir større blir de til åreknuter. 

Metoder for å operere åreknuter

Det finnes en rekke metoder for å operere åreknuter. Tradisjonelt var det ganske invasiv kirurgi som ble brukt for å fjerne åreknuter, men de moderne metodene som nå brukes er oftest minimalt invasive. En åreknuteoperasjon hvor det blir brukt moderne metoder kan ta så lite som en time av pasientens tid, og pasienten kan vanligvis reise hjem umiddelbart etter operasjonen. Etter noen dager med rekonvalesens kan pasienten gå tilbake til sine normale aktiviteter.

De vanligste metodene for å operere åreknuter inkluderer laserbehandling, limbehandling og flebektomi.

Åreknuter er arvelige og kan komme tilbake etter operasjonen

Grunnen til at åreknuter kan oppstå selv etter en operasjon, er fordi det er åreknutene som blir operert og ikke de slitte veneklaffene. Hvor lang tid det tar for en åreknute å begynne å utvikle seg fra begynnelsen, er forskjellig fra person til person, og avhenger av livsstil, genetisk disposisjon og mer. Det er også disse faktorene som avgjør hvor lang tid det tar før åreknutene kommer tilbake etter operasjonen. Men da selve årsaken til hvorfor åreknutene oppstår ikke blir korrigert under behandlingen, vil de ofte komme tilbake men et annet sted. Det er bare et spørsmål om hvor lang tid det vil ta.

Forebyggende tiltak kan forsinke tilbakekomsten av åreknuter etter operasjonen

Det er mange forebyggende tiltak som en person kan gjøre for å både forsinke forekomsten av åreknuten den første gangen, og å forsinke tilbakekomsten av åreknutene etter en operasjon.

De forebyggende tiltakene for å utsette forekomsten av åreknuter, og for å redusere omfanget og problemene av åreknutene når de oppstår, handler nesten utelukkende om tiltak som øker blodsirkulasjonen. Noen eksempler på aktiviteter og tiltak inkluderer: Fysisk aktivitet, unngå å stå eller sitte stille, vekttap, avholdenhet fra røyking, redusert alkoholinntak, holde beina høyt, et sunt kosthold og mer.

Hvis åreknuter fortsatt kommer tilbake etter operasjonen

Ettersom åreknuter vanligvis forekommer når en person er eldre, har det sannsynligvis tatt mange år for åreknutene å utvikle seg etter at veneklaffene først begynte å miste sin funksjon. Derfor kan vi konkludere med at det vil ta flere år for åreknutene å komme tilbake etter en operasjon.

Men når åreknutene kommer tilbake, er det mest sannsynlig at de vil utvikle seg på en lignende måte som de gjorde da de først oppstod. Det slyngende mønsteret vil se annerledes ut, og hvis pasienten opprettholder en livsstil som forbedrer blodsirkulasjonen, vil utviklingen gå langsommere, men de samme symptomene som ved første gangen vil nok være der. Hvor lang tid det vil ta for pasienten vil behandle sine åreknuter er selvfølgelig opp til henne eller ham, men hvis du er vant til å leve et liv uten åreknuter ønsker man nok å fortsette med behandlingene.

Sammendrag – Åreknuter kommer tilbake etter operasjonen

Åreknuter er veldig vanlige i befolkningen. Det anslås at rundt tretti prosent av alle mennesker vil lide av åreknuter på et tidspunkt. Åreknuter oppstår fordi veneklaffene som regulerer blodstrømmen til hjertet har blitt slitt, noe som får dem til å lekke blod ned i venene. Det er mange moderne metoder for å operere åreknuter. Det disse metodene har til felles er at åreknuteoperasjonen utføres raskt, og pasienten trenger en veldig kort rekonvalesens før han eller hun kan gå tilbake til sine normale aktiviteter. Siden åreknuter er symptomer på slitte veneklaffer, vil en operasjon av åreknuter ikke adressere rotårsaken til åreknuter. Derfor er det en stor risiko for at åreknuter kommer tilbake etter flere år, og da kan det hende at de må opereres på nytt.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.