Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

  • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
  • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
  • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
  • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
  • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 24.03 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Fakta om spindelvevårer og behandling av dem

september 15, 2019

Spindelvevårer er små blodkar som ligger så overfladisk på beina at de er synlige gjennom huden. Spindelvevårer er ikke det samme som åreknuter som er mer hovne og mye mer synlige. Som navnet antyder, har spindelvevårer et nett lignende utseende på huden. Spindelvevårer oppstår på beina, men kan også forekomme i ansiktet.

Vaskulære ruptur skaper årer

Årsaken til at spindelvevårer i det hele tatt oppstår, er at det er feil i venene – vanligvis i kneskålene eller i ansiktet. Disse feilene i venene forhindrer at blodet pumpes fullstendig opp, og små mengder blir igjen i de underliggende venene. Det er disse små blodansamlingene som ser blå- eller lillaaktige ut gjennom huden og utgjør det som kalles en spindelvevåre.

Spindelvevårer eller åreknuter

Spindelvevårer, i motsetning til åreknuter, er aldri farlige og forårsaker ikke smerter eller fysisk ubehag hos personen som har dem. Årsaken til at spindelvevårer blir undersøkt og behandlet er i stedet rent kosmetisk fordi mange mennesker føler at de er stygge. Mange av disse menneskene føler at de ikke kan kle seg i plagg som viser beina, fordi de skammer seg over de synlige venene på beina.

Åreknuter er mye vanligere i befolkningen enn det de fleste tror. Cirka 50 til 55 prosent av alle kvinner har spindelvevårer, og blant menn er det litt mindre – omtrent 40 til 45 prosent. Blant personer over 50 år har mer enn halvparten av menneskene spindelvevårer.

Den største faktoren for hvorfor en person får spindelvevårer er på grunn av arv. Hvis foreldrene har spindelvevårer, er det nesten 100 prosent sannsynlighet for at de også får dem. Det eneste man kan påvirke er når i livet venene oppstår. Det finnes dog livsstilsfaktorer som også medvirker til at spindelvevårer utvikles, selv om den genetiske faktoren mangler. Disse faktorene inkluderer overvekt, graviditet, høyt stillestående og -sittende, samt lite fysisk aktivitet. Noen hormoner i p-piller og hormonene som følge av overgangsalderen kan også påvirke utviklingen av spindelvevårer.

De fleste som har spindelvevårer ser ingen grunn til å behandle dem fordi spindelvevårer er ufarlige og skaper ikke ubehag for vedkommende. Men, det er mange mennesker som synes venene hemmer hverdagen, da de blir oppfattet som stygge. Det er derfor mange av disse menneskene velger å behandle spindelvevårer.

Enkelt å behandle spindelvevårer

For den som ønsker å gå videre med en behandling av spindelvevårer fordi vedkommende oppfatter dem som stygge, finnes det en rekke veldig fleksible måter å utføre behandlingen på. De vanligste metodene for behandling av spindelvevårer er skleroterapi og laserbehandling.

Skleroterapi innebærer å injisere en slags lim i venene som er en del av spindelvevårene. Limet lukker de skadde venene, som får dem til å krympe og forsvinne. Når de skadde venene krymper, forsvinner også blodet i dem og derfor også spindelvevårene da blodet er grunnen til at de er synlige på utsiden.

Laserbehandling av spindelvevårer går ut på at en laser settes inn i de skadde venene. Denne laseren brenner deretter de skadde venene som deretter krymper og blodet forsvinner. Akkurat som med skleroterapi betyr det at venene ikke lenger er synlige fra utsiden av huden, og spindelvevårene forsvinner.

Hva kan du gjøre selv for å unngå spindelvevårer

Det er en rekke ting en person kan gjøre for å forebygge dannelsen av spindelvevårer og redusere omfanget av spindelvevårene som oppstår.

Tiltakene for å forhindre dannelsen av spindelvevårer er alle knyttet til selve risikofaktorene for at spindelvevårer oppstår generelt. De forebyggende tiltakene er derfor å redusere eller fjerne disse risikofaktorene. Hva en person kan gjøre er:

Forebygge overvekt eller gå ned i vekt

Unngå stillesittende eller -stående stillinger ved å ta pauser fra arbeidsoppgaver eller prøv å gjøre deg selv mer mobil mens arbeidet pågår, for eksempel å gå litt rundt på kontoret

Tren regelmessig for å øke blodsirkulasjonen i venene, noe som gjør det lettere for blodet å flyte oppover

Men da spindelvevårer er arvelig, vil ikke disse aktivitetene på sikt ha en stor en innvirkning. Tiltakene kan dog forsinke fremveksten og redusere omfanget av årer.

Sammendrag – Fakta om spindelvevårer og behandling av spindelvevårer

Det som er viktigst når vi snakker om spindelvevårer er å skille spindelvevårer fra åreknuter. Venene er mindre og forårsaker ingen problemer, men kan oppleves som stygge, og de kan behandles akkurat som åreknuter.

Behandlingene for spindelvevårer er de samme som for åreknuter. Ved et raskt og enkelt inngrep blir de ødelagte venene lukket, og som deretter krymper og forsvinner. Det er dette som får spindelvevårene til å forsvinne. Pasienten kan forlate klinikken innen omtrent en time og kan gå tilbake til normal aktivitet etter noen dager med rekonvalesens.

Selv om spindelvevårer for det meste er arvelig, kan utseendet forsinkes og omfanget begrenses hvis en person ikke sitter eller står for lenge, trener, unngår overvekt og bruker klær som ikke er stramme over beina.Jörgen Nörby Jörgen Nörby er spesialist i karkirurgi og en av Nordens mest erfarne åreknutekirurger. Jörgen har i flere år vært overlege og ansvarlig spesialist for åreknutebehandlingen ved OUH Svendborg Sykehus og Veneklinikken i Nyborg. Tidligere har Jörgen vært overlege ved Veneklinikken i Fredrikshavn.