Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

 • Bruk munnbind når du er på klinikken
 • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
 • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
 • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
 • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
 • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
 • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Åreknuter som gjør vondt

31. juli, 2019

Undersøkelser viser at 3 av 10 personer i løpet av livet vil utvikle en form for åreknuter. Det gjelder ulike aldersgrupper, men en utsatt aldersgruppe er mellom 30-40 år, og en er spesielt utsatt dersom en har et arbeid med lite fysisk bevegelse, i både sittende og stående posisjon. En annen utsatt aldersgruppe er eldre, av den grunn at de har dårligere blodsirkulasjon hvor venene lettere utsettes for trykk og belastning, som igjen er opphavet til åreknuter.

Åreknuter er ufarlige så lenge de ikke gir særskilt ubehag når du sitter eller står. I disse tilfeller skal åreknutene behandles for å forhindre at dette utvikles, eller gir andre symptomer som kan være mer alvorlig. Det er også viktig at du oppsøker en lege eller klinikk, dersom det oppstår forandringer av større karakter i dine åreknuter eller den nærliggende huden.

For mange er åreknuter til en viss grad tabu å snakke om, da en fortsatt anser åreknuter som en alderssykdom. Det er ikke riktig da det rammer mennesker i alle aldre. En ser også at det er vanlig at åreknuter viser på beina, dette grunnet det høye trykket på venene som åreknuter kommer av. Det er derfor vanlig at kvinner kan få verkende åreknuter eller sprengte blodkar under graviditeten, der behandling kan være nødvendig for å unngå langtidsvirkninger.

Hva er åreknuter

Åreknuter er vanligvis en følge av veneklaffer som lekker, i kombinasjon med at de utsettes for et høyt trykk. For de fleste gir ikke åreknuter videre ubehag, men kan være en kosmetisk utfordring. Det kan føre til begrensninger i hverdagssituasjoner. Men for andre igjen kan åreknuter føre til komplikasjoner. Disse formene for åreknuter må behandles eller i noen tilfeller fjernes fullstendig for at en skal bli helt fri fra smertene og symptomene.

Åreknuter som gjør vondt

I dag kan en behandle åreknuter med hjelp av flere ulike metoder. Valget av behandlingsmetode avhenger hvilken form for åreknuter du har som skal behandles, og hvor på kroppen behandlingen skal utføres. I en forundersøkelse kan spesialistlegen bestemme riktig behandling for deg, noe som vil gi det beste resultatet.

Når er det riktig å behandle åreknuter?

Hverken du eller noen av dine behøver å lide av åreknuter. Det er viktig at du spør en lege om råd gjeldende passende behandling for deg og dersom det ikke kreves inngrep, be legen gi deg tips om hva du kan gjøre for å lindre dine ubehag.

Tegn på at åreknuter må behandles er følgende:

 • Åreknutene blør
 • Synlig blodpropp i venen
 • Åreknutene kjennes harde eller har hovnet opp
 • Området rundt åreknutene er rødt eller ømt. Det kan være et tegn på inflammasjon og da er særskilt behandling nødvendig
 • Et stadig trykk i beinet eller rundt åreknutene som vedvarer
 • Venøse beinsår som trykker, og gir verk skal behandles
 • Åreknuter som endrer farge bør sjekkes med tanke på negativ utvikling

Det er nødvendig at du undersøker dine åreknuter, og følger med på alle endringer, farge, form og størrelse. I de fleste tilfeller er det ikke fare på vei. Men alle endringer bør sjekkes av en lege, for å unngå ytterligere komplikasjoner.

Åreknuter med inflammasjon

Dersom åreknutene kjennes harde eller hovne, samt hvis området rundt åreknutene er rødt eller ømt, er det også et tegn på inflammasjon i den synlige blodproppen. Denne inflammasjonen kalles flebitt som er en vene inflammasjon, og som regel kreves behandling.

Det følger ikke alltid komplikasjoner med en synlig blodpropp. Men risikoen er større for at du får en blodpropp også i de dypere venene. Disse blodproppene som er betydelig mer alvorlige, kreves legetilsyn umiddelbart, da for å avdekke om blodproppen er på vandring gjennom kroppen.

Symptomlindring med støttestrømpe

Eldre personer eller gravide kan oppleve åreknutene som stikkende, eller ømme. I disse tilfellene kan en støttestrømpe gi lindring, og også virke forebyggende mot flere åreknuter. Støttestrømpen hjelper å regulere trykket i beinet og avlaster venene. En støttestrømpe er også perfekt å bruke under flyreiser. Grunnet et høyere lufttrykk kan det redusere blodsirkulasjonen i beina og forhøye trykket på venene.

Mange lider av sine åreknuter i all stillhet. Dersom det smerter, eller dine bein er hovne bør du ta det på alvor. Bestill legetime for undersøkelse som vil vise nødvendige tiltak.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.