Forholdsregler angående COVID-19 hos Åreknuteklinikkene - Les mer

Åreknuteklinikkene er veldig klar over dagens situasjon og holder seg løpende oppdatert på myndighetens anbefalinger.

Åreknuteklinikkene overholder Helsedirektoratets forskrifter om hygiene, og hygienenivået vårt er ekstremt høyt, siden vi har tatt en rekke forholdsregler for å sikre både våre ansatte, men også deg som pasient.
Vi har tatt følgende forholdsregler for å sikre din sikkerhet og helse:

  • Bruk munnbind når du er på klinikken
  • Kom alene om det er mulig, med mindre ledsagelse er strengt nødvendig.
  • Å sprite hendene ved innganger og i venteområder.
  • Reduksjon av antall pasienter i venteområdene våre.
  • Økt avstand mellom stolene i venteområdet, slik at du sitter i god avstand fra andre pasienter.
  • Grundig og kontinuerlig rengjøring av håndtak og overflater i resepsjonen og venteområdene.
  • Spriting av dørhåndtak og alle overflater mellom hver pasient.

Vi tar alltid godt vare på pasientene våre, men akkurat nå tar vi bare ekstra godt vare på deg!

Imidlertid må alle pasienter og ansatte som har oppholdt seg på risikoområder for Covid-19 (Coronavirus) være hjemme de første 14 dagene etter hjemkomst, og kan først da komme til Åreknuteklinikkene under den forutsetning av at det ikke har vært noe feber og luftveissymptomer (hoste, sår hals eller kortpustethet).

Hvis det oppstår feber og luftveissymptomer, må du kontakte din egen lege på telefon, og kan først komme til Åreknuteklinikkene når Covid-19 (Coronavirus) infeksjonen er kurert.

Hvis du har vært i risikoområder eller har symptomer, kan du ringe oss og få flyttet din tid.

Opdateret: 10.11 2020
Lukk
Nordens ledende
Beste behandlingsmetoder
Over 25 000 behandlinger
Artikel

Åreknuter i lysken – stripping

6. juni, 2020

Noen mennesker vet ikke hvordan man fjerner åreknuter i dag og at det ofte brukes moderne og skånsomme behandlingsmetoder. Mange tror at den tradisjonelle metoden for stripping fortsatt brukes til å fjerne åreknuter. I denne artikkelen vil vi forklare hva stripping er og hvilke behandlingsmetoder som brukes i dag for å fjerne åreknuter.

Hvorfor oppstår åreknuter i beina?

Åreknuter er vanligvis en blodansamling i en blodåre. Når det oksygenfattige blodet strømmer til hjertet for å bli oksygenert, strømmer også blodet i venene i beina. Venenes oppgave er å føre blodet tilbake til hjertet, og for å unngå tilbakeløp har vi veneklaffer da  blodet strømmer mot tyngdekraften. Veneklaffene er plassert på innsiden av venene og klaffene regulerer blodstrømmen.

Veneklaffene blir slitt over tid, akkurat som resten av kroppen også slites over tid. Når veneklaffene blir slitte eller defekte, blir deres funksjon nedsatt og kan derfor ikke opprettholde en normal blodstrøm. Når denne tilstanden oppstår, akkumuleres blodet i puljer i venene og trykket i venene øker, noe som kan forårsake åreknuter. Trykket i venene er størst i beina, så åreknuter forekommer ofte i beina, og den store venen som går opp til lysken er ofte årsaken til åreknuter.

Åreknuter i lysken - strippingÅreknuter i lysken - stripping

Behandling av åreknuter i lysken – stripping

Hvis du har større åreknuter som krever åreknutebehandling, vil den tradisjonelle metoden være en operativ behandling med stripping. Denne metoden er en mer tradisjonell metode som ofte brukes på sykehus. Stripping innebærer å fjerne et stykke av den defekte vene fra beinet ved et lite snitt i lysken. En behandling med stripping blir ofte gjort i narkose.

Stripping er en mye brukt metode som har vist gode resultater, men i og med at det er en operativ behandling, er metoden ikke så skånsom som de nyere metodene for å fjerne åreknuter. I tillegg er rekonvalesenstiden for stripping lengre enn de nye og moderne metodene.

Nye behandlingsmetoder for å fjerne åreknuter

På private klinikker som behandler åreknuter, brukes ofte nye og moderne behandlingsmetoder for å fjerne åreknuter. På Åreknuteklinikkene brukes bare de mest skånsomme og effektive behandlingsmetodene. Dette betyr også at stripping, der åreknutene fjernes ved å trekke et stykke av venen ut av lysken, ikke brukes.

Noen av de mest moderne behandlingene for å fjerne åreknuter er laserbehandling, radiofrekvens, skumbehandling og flebektomi.

Laserbehandling for å fjerne åreknuter

Denne typen behandling er godt dokumentert siden 1998 og er en teknikk som skaper intense lysbølger. Laserbehandling utføres under lokalbedøvelse og innebærer å sette inn et kateter i den syke vene, hvoretter laseren føres inn og trekkes sakte ut. Varmen fra laseren behandler venen i beinet, og får venen til å stenge, noe som får åreknutene til å forsvinne.

Radiofrekvens – metode for å fjerne en åreknute

I likhet med laserbehandling er radiofrekvens en veldig effektiv metode for å fjerne åreknuter. I denne behandlingen settes et tynt kateter inn i venen som har forårsaket åreknuten, og her settes kateteret inn og varmes opp med radiofrekvens. Varmen får venen til å stenge slik at blodet ikke kan passere, og dette fører til at åreknutene forsvinner.

Skumbehandling for å fjerne mindre åreknuter

Skumbehandling brukes til å fjerne mindre og overfladiske åreknuter eller hos pasienter som tidligere har fått åreknuter fjernet. Ved hjelp av ultralyd injiseres et skummiddel i den syke vene, og skummemidlet forsegler venen som får åreknutene til å forsvinne.

Denne behandlingen for å fjerne åreknuter er ikke så effektiv som radiofrekvens og laserbehandling, men den er god til å fjerne mindre typer åreknuter.

Flebektomi fjerner den kosmetiske delen av åreknuter

Hvis du har veldig tydelige åreknuter, kan de fjernes ved flebektomi. Denne behandlingen fjerner den kosmetiske delen av åreknuten, dvs. de synlige åreknutene på beina. Flebektomi betyr at spesialisten vil gjøre små snitt på huden, hvoretter en liten del av venen blir trukket ut. Dette er veldig små snitt, så det vil være minimalt med arrdannelse. De vil forsvinne over tid.

Etter behandling av åreknuter

I disse behandlingsmetodene brukes bare lokalbedøvelse, det krever vanligvis ikke sykefravær, og det er en kort rekonvalesens i motsetning til stripping, der åreknutene fjernes ved et snitt i lysken. Ved stripping er restitusjonstiden 1-2 uker.

Etter en åreknutebehandling er det lurt å forbli aktiv og ta noen gåturer. Avhengig av hvilken behandlingsmetode som brukes, vil det bli gitt veiledning om hvor lang tid du skal bruke en kompresjonsstrømpe.

Alle som har blitt behandlet på Åreknuteklinikkene blir tilbudt å komme til en etterundersøkelse 3-4 måneder etter at åreknutebehandlingen er utført. Ved en etterkontroll sjekker spesialisten at alt ser ut som forventet.

Sammendrag av ‘Åreknuter i lysken – Stripping’

Åreknuter er i mange år fjernet ved såkalt stripping. Denne metoden er en tradisjonell metode som innebærer å trekke et stykke av venen ut ved lysken. Stripping brukes ikke på Åreknuteklinikkene, hvor bare de mest skånsomme og moderne behandlingene brukes til å fjerne åreknuter.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en av Nordens ledende spesialister innen moderne åreknutebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg ved karkirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København. De siste syv årene har han vært en del av den ledende forskningen innen moderne åreknutebehandlinger som er publisert i anerkjente, internasjonale tidsskrifter.